HDR's Mohammed Ayoub Discusses Sustainable Design of Cleveland Clinic Abu Dhabi at Big 5 Conference in Dubai

(November 27, 2013) - HDR's Mohammed Ayoub, NYC studio lead design principal, gave a presentation today at the Big 5 International Building and Construction Show in Dubai titled "Achieving LEED Gold status through a beyond state-of-the art design." The presentation focused on the sustainable design attributes of the HDR-designed Cleveland Clinic Abu Dhabi, a 2.5 million SF hospital designed to achieve LEED Gold certification as well as a Four Pearl rating from the Abu Dhabi Urban Planning Council's Estidama Pearl rating system. The project is on track to be completed in the spring of 2014.

Below are some highlights of the Cleveland Clinic Abu Dhabi's sustainable design. 
 
Energy 
A double-glass curtain wall drapes the patient tower, the ICU, and 'Swing' administrative wings, allowing the building to "breathe," and in turn, reducing the building's mechanical load by 30% compared to a traditional structure of the same size. The process works by passing the heat recovered exhausted air from the lower mechanical floor (air that was previously used to cool the building interior) into the 5'-4" wide cavity between the two glass walls. This exhausted air creates a protective thermos-like buffer between outside heat and the interior of the building—allowing sunlight to penetrate the interior of the building while reducing radiant heat gain from the sun by breaking down the heat wave frequency. Other energy savings features include a solar hot water system, photovoltaic panels, energy efficient lighting, occupancy sensors, energy efficient equipment, and commissioning.

Site
The project site is surrounded by public amenities, transit, and infrastructure, promoting alternatives to single occupant vehicle commuting, development density and community connectivity. The majority of the parking is underground, which expands the amount of landscaped open spaces that promote biodiversity with native and adaptive planting, and reduces the heat island effect at the ground plane; green roofs combined with cool roofs cover the entire structure, further reducing the heat island effect.  

Water 
The irrigation system has smart controls and efficient point source emitters, reducing the water demand on site. The condensate water from the building cooling system processes will be harvested and reused on site, in tandem with the municipally provided greywater, completely eliminating the use of potable water for irrigation and the on-site reflective pools. Water efficiency strategies in the building include motion sensor and timed lavatories, and efficient low-flow and low-flush fixtures.

Materials and Resources
The design incorporates sustainably sourced materials, including Forest Stewardship Council certified wood, locally sourced materials wherever possible, and materials with high-recycled content. Safer adhesives, sealants, furnishings and finishes are used to reduce toxicity. Additionally, a construction waste management plan is in place to decrease the amount of construction landfill waste. Once operational, the facility will follow Cleveland Clinic's strict recycling and waste reduction strategies. 

Indoor Environments 
CCAD has specified requirements for an indoor air quality management plan during construction, including building flush out before occupancy. Ample access to daylight, increased ventilation, isolating interior contaminants from breathing zones, Green Seal-certified cleaning products, providing individual control of personal environments, and providing a positive connection to indoor and outdoor places of respite, all contribute to a sustainable facility that encourages staff retention, positive patient outcomes, healing, and inspiration.