HDR-designed Corcoran State Prison ASU, Enhanced Outpatient Unit Achieves LEED Gold

(November 19, 2014) - HDR is pleased to announce that the Corcoran State Prison ASU, Enhanced Outpatient Unit in Corcoran, California, has achieved LEED Gold certification. The two-story mental health building, adjacent to the existing Administrative Segregation Unit (ASU) / Enhanced Outpatient Program (EOP) housing, provides treatment and office space to support the existing ASU/EOP. Transcending the prison fence, green design has made its way into secure facilities like the Corcoran facility and paves the way for significant energy savings and improved morale of staff and inmate-patients.

Setting the bar at LEED Gold, the California Department of Corrections & Rehabilitation ensured that enhanced sustainable features above the state's mandated LEED Silver requirement would be included in the facility. Energy savings drove the design with the building earning significant points for daylighting strategies, enhanced indoor air quality and a rooftop photovoltaic energy generation system—a system that will generate 34,485 kWh of energy annually, roughly four percent of the building's use. CDCR also installed a series of photovoltaic systems on-site and dedicates the energy generated to the ASU-EOP building—nearly 20 percent of the building's energy use.

The Corcoran facility is designed with daylighting and outdoor views in a majority of the first floor group therapy and multi-purpose spaces, while tubular skylights on the second floor bring in natural light to staff offices and workstations. An indoor environment with increased ventilation (at least 30 percent above ASHRAE 62.1-2007 standards) ensures occupants have access to fresh air, with CO₂ monitors in place to continually monitor air quality; healthy, low-emitting materials are used throughout the building. Other sustainable features include:

  • Public transport access with over 20 ride-on shuttles for staff.
  • Efficient HVAC and lighting systems.
  • Fifty six percent of the hardscape on-site (including the parking lot expansion) minimizes the impacts of the site's heat island effect.
  • The contractor diverted 89.97 percent of construction waste from the landfill.
  • Low-flow fixtures reduce water use by 26 percent.