Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications

Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County Jail, Medical Mental Health Modifications
Dallas County
Dallas, Texas, USA

The Dallas County Jail Medical Modification is a one-of-a-kind facility renovation and modification of the lowest three floors of the Lew Sterrett North Jail Tower in Dallas. Operated by the nearby New Parkland Hospital, also designed by HDR, the jail modification creates a stand-alone, centralized medical-mental health services facility with the primary goal to limit the number of inmate visits to Parkland's emergency room and the number of inpatient stays. And, while on-site correctional health is managed through a unique partnership with the nearby hospital, the improvements recently completed for the Dallas County Jail establish the facility as a national model for correctional healthcare.

With minor modifications to several floors of the west jail tower, mental health program spaces are now included, with two distinct aspects of the design solution that include segregated movement for mental health inmate patients and a secure suite for clinicians and staff movement. Mental health inmate patients have a separate path of movement through the facility to provide the proper treatment environments to increase positive outcomes. The core design of the treatment floor incorporates a secure suite to allow clinicians and security staff free and unobstructed movement between treatment areas in a secure environment, thus decreasing response times.

The renovated space includes separate medical and mental health clinics, dental office, a full service pharmacy, a radiology unit and two intensive care units, one for men and one for women, along with medical staff offices.

 

  • Type of Construction: Expansion, Upgrade
  • Size: 140,000 SF (13,000 m²)
  • Professional Services: Architecture, Design, Engineering
  • Project Type: Correctional Medical, Corrections, Justice
  • Related Projects: Architecture, Corrections, Detention, Justice