Fort Belvoir Community Hospital

Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
Fort Belvoir Community Hospital | Fort Belvoir, VA, US
U.S. Army Corps of Engineers
Fort Belvoir, Virginia, USA

The Fort Belvoir Community Hospital is the first in a new generation of military medical facilities committed to creating a "culture of excellence" for America's heroes and their families. As a result, the design team challenged existing military standards to develop new approaches for delivering healthcare within the armed forces. It is one of the world's first hospitals to successfully marry design principles that promote improved patient outcomes with LEED Green Building Rating requirements. In fact, the project earned LEED Gold certification, the largest hospital to date to have earned a Gold rating.

The 1.27 million-square-foot facility is organized in three parts: a northern outpatient center with family care focus, a southern outpatient center with specialty focus, and a central inpatient tower. Each of these three centers have its own entrance and lobby for convenient access,but are joined by a generous public concourse.

The building's broad, low profile creates large floor plates that facilitate care between departments. The edges of the building footprint retreat and advance, forming "captured" exterior spaces (courtyards) and elongating the building perimeter for added exposure to natural light. Courtyard designs fuse the curvilinear strokes of the landscape with the symmetrical, orthogonal lines derived from the building's architecture.

The new hospital illustrates a commitment by the Military Health System (MHS) to five "evidence-based" design principles, concepts that have been shown to improve patient outcomes and achieve high levels of patient and staff satisfaction.

  • Create a patient- and family-centered environment reflecting the MHS culture of caring.
  • Improve the quality and safety of healthcare.
  • Enhance care of the whole person by providing contact with nature and positive distractions.
  • Create a positive work environment.
  • Design for maximum standardization, future flexibility and growth.

While the visual language of Fort Belvoir is historically and predominantly red brick, the new facility is composed of materials with a more modern interpretation: terra cotta tiles, strip and punched windows, metal wall panel surfaces and sloping roof forms.

Dozens of innovative green design and building strategies contributed to the Fort Belvoir Community Hospital earning LEED Gold certification.

  • 61.9 percent of the site was restored with native and adaptive plants, restoring local species to the site and reducing irrigation needs
  • Green roofs capture and treat stormwater
  • Rain gardens and river rock beds will retain water and let it percolate into the ground
  • Surface parking lots designed with curbless spaces will direct water into depressed planting areas for filtration
  • Permeable paving in parking spaces reduces stormwater run-off and minimize heat-island effects of the hardscape.
  • Curved roofs over the clinics will direct rainwater into drain pipes and into rain barrels
  • Low-emitting paints, coatings, adhesives, sealants, carpet systems, composite wood, agri-fiber products and furniture were used throughout
  • Individual controls provide lighting and temperature efficiencies
  • Materials with recycled content and that were extracted and manufactured within a 500-mile radius of the project site were specified for the project

Additionally, the building is designed to consume 27.6% less regulated energy than a typical hospital, which equals 15% cost savings or $449,299 per year. It also saves approximately 4,000 tons in CO2 emissions.  Much of the project's energy savings is being achieved by a multistack heat recovery chiller system for reheating, high efficiency variable speed drive chillers, variable air volume devices , an energy efficient lighting design including daylight harvesting, and a rainscreen system.

This project is distinguished by the United States military mission it supports, and required specialized security provisions in design (and redundant engineered systems) as well as numerous internal features for extensive teaching support.