Novartis Australia HQ Campus

Novartis forum at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Novartis forum at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Waterloo Road elevation of Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Waterloo Road elevation of Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Central atrium at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Central atrium at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Two-storey meeting space at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Two-storey meeting space at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Vertical communication at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Vertical communication at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Typical office at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Typical office at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Elevator lifts at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Elevator lifts at Novartis Australia HQ | Macquarie Park, NSW, AU
Novartis Australia Campus | Macquarie Park, NSW, AUAxiom of Novartis Australia C
Axiom of Novartis Australia Campus | Macquarie Park, NSW, AU
Concept model of Novartis Australia Campus | Macquarie Park, NSW, AU
Concept model of Novartis Australia Campus | Macquarie Park, NSW, AU
Novartis
Sydney, New South Wales, Australia

The new Novartis HQ campus consolidates the Swiss pharmaceutical company's existing four Australian offices into one location. The goal of the design was to understand Novartis as a series of businesses and to communicate the fundamental character that binds them. In expressing this character clearly, the design evolved into a series of spaces to increase interaction and enhance the company's culture of collaboration and innovation.

The building is characterised by two conceptual directions: caring for patients and science-based innovation. The scientific finds its expression in the form of the slender glass rectangle of the office floor, projecting from the sloping site. It is intersected by the human element, revealed by a contrasting language of timber and aluminum curved forms that shape the core and collaboration spaces at the heart of the building. The interaction between these two components—a building of clean lines and precise transparent forms, supported by a series of warm curved elements—clearly expresses Novartis' humanist mission and a culture of innovation.

Designed as a transformative, activity-based work environment, a variety of settings offer associates across all levels of the company the freedom to choose how they would like to work each day. The design revolves around a central atrium that links all levels and creates a series of human-scaled formal and informal interaction opportunities throughout the building, promoting spontaneous and serendipitous communication between associates throughout the workplace.

The project is being designed to achieve a 5 Star Green Star rating from the Green Building Council of Australia (GBCA) and a 5 Star energy rating from the National Australian Built Environment Rating System (NABERS).

Awards

  • 2016 Finalist, Commercial Office Mid-Rise category - Architizer A+ Awards
  • 2016 Winner, Commercial Architecture: Sir Arthur G. Stephenson Award - Australian Institute of Architects, New South Wales Chapter Awards