Omantel Headquarters

Rendering of the headquarters design for Omantel.
Rendering of the headquarters design for Omantel.
The shape and form of the building's skin follows the graphical geometric lines
The shape and form of the building's skin follows the graphical geometric lines of sound waves and its oscillation.
Omantel headquarters aerial rendering.
Both buildings, representing the sun and the moon, are bound as one to give a greater summation of the company.
An open core at the center gives every staff member is within reach of daylight.
An open core at the center gives every staff member is within reach of natural light.
Ground floor plan for Omantel headquarters.
Ground floor plan for Omantel headquarters.
Model of typical floor plan for Omantel headquarters.
Model of typical floor plan for Omantel headquarters.
Omantel headquarters model.
Omantel headquarters model.
Oman Telecommunications Company
Muscat, Sultanate of Oman

Awarded in 2011, the new headquarters for Omantel is veiled in allegorical analysis that ties into the firm's identity as well as the Omani and Islamic traditions. In plan form, the "orbiting curve" of the building is reminiscent of the verse in the Noble Qur'an that explains the tangential relationship of the sun and moon, representing the perfect balance of independent orbit. Both buildings bound as one give a greater summation of the company.

The larger body of this telecommunications company headquarters, like the sun, represents the majority of the 1,600 staff members. The offices have 360-degree daylighting as well as an open core at the center, so every staff member is within reach of natural light.

The smaller body of mass to the south, similar in appearance to the company's brand, materializes in orbit as a representation of the moon, creating a tangential relationship of the executive offices that are horizontally placed to each floor level. The only division between the two forms is the separation by the internal / external garden that allows greenery to penetrate the building.

The two buildings are veiled behind one skin. Not only is this symbolic of the traditional Arabian architecture of looking inwards and keeping the harsh elements outside, but it is adapting in form to the solar environment on a 360-degree level: A brise soleil to the south that ensures ample views with solar shading that eventually diminishes in its form as the skin moves to the north where it is not required. The shape and form of this "veil" follows the graphical geometric lines of sound waves and its oscillation.

  • Type of Construction: Design Competition
  • Size: 480,000 SF (44,600 m²)
  • Project Components: Auditorium, Conference Room, Office Space, Training
  • Related Projects: Architecture, Corporate, Workplace