Edmonds Community Centre and Fred Randall Pool

City of Burnaby
Burnaby, British Columbia, Canada

The design of the Edmonds Community Centre and Fred Randall Pool began by involving all key stakeholders in a significant public engagement effort to ensure that the facility would meet the needs of the diverse demographics in the neighborhood. The public engagement phase of the project included a three-day design charrette that helped to achieve consensus for what would be included in the building. By being responsive to a wide range of user needs, the facility was able to offer a rich mix of services and amenities that combines social, recreational and cultural aspects.

The facility's architecture is informed by the urban and low-rise context of a residential street to the south and the park setting to the north. This results in a dynamic transition between the calm and restrained Edmonds Street area and the more expressive urban area to the north. 

An atrium-style lobby provides transparency and links between key elements of the facility, while creating a welcoming space for staff, patrons and visitors.

Awards

  • Silver Award, General Contractor ($15M to $40M), Vancouver Regional Construction Association Awards of Excellence, 2013
  • President's Trade Award, Vancouver Regional Construction Association Awards of Excellence, 2013
  • Facility Excellence Award, BC Recreation & Parks Association, 2015
  • IPC/IAKS Distinction Award for Accessibility, 2015
  • Sustainable Features: Bioswales, Daylighting & Views, Green Space, Heat Island Reduction Strategies
  • Type of Construction: New Construction
  • Size: 95,000 SF (8,826 SM)
  • Professional Services: Architecture, Design, Interior Design, Planning, Programming
  • Project Components: Aquatics Center, Atrium/Lobby, Child Minding, Childcare, Fitness Center, Gymnasium, Kitchen, Locker Room, Lounge, Multipurpose Space, Playground, Senior Center, Youth Center
  • Project Type: Community Center
  • Related Projects: Architecture, Sport & Recreation