Hillside Centre Redevelopment

Hillside Centre Redevelopment

Hillside Centre Redevelopment

Reinventing a Modern Community-friendly Destination

We collaborated with MMC International Architects on the $75 million multi-phase renovation, redevelopment and seismic upgrade for this mixed use development. It began with a 55,000-square-foot addition providing space for 30 new tenants and expanded space for existing tenants. Phase 2 renovated and updated the original 120,000- square-foot shopping center to reflect a modern, community-friendly destination that welcomes cyclists and pedestrians, while also accommodating vehicle traffic. The final phase added a new 120,000-square foot major retail store.

Repositioned to focus on fashion, the center is now home to several new retailers.

Notable design elements include:

  • With a contemporary Pacific Northwest design aesthetic, the building features new two-story entrances and a welcoming double-height galleria anchored by stone pilasters.
  • Wood is featured throughout, extending from the canopy above the entryway deep into the facility, creating a spacious arcade for visitors to stroll through the center. The stone and wood is expressed throughout the new facility, bringing a consistent visual and tactile experience.
  • The whole building is awash in natural light, with skylights lining circulation pathways, and clerestory windows drawing sunlight deep inside. The expanded food court is a particular highlight, with a high ceiling and lots of light.
  • The redevelopment included several features to make the site more sustainable. New trees were added throughout the parking areas, along with rain gardens and permeable pavers.
  • Cyclists have ample space to lock up their rides, and the use of natural light keeps energy use low.
Hillside Centre Redevelopment
Client
Hillside Centre
Location

Victoria, BC
Canada

Size
295,000 SF (27,406 m²)